donderdag 29 april 2010

Eyjafjallajökull II

De krant was vol
van lege luchten

toen het meisje
dat wat moeite
had met letters
voor moest lezen

Eyjafjallajökull
zei ze

alsof het
niets was.

woensdag 28 april 2010

Cover


Een mooi citaat + een geniale foto (van Marijn Scheeres) = een briljante cover

Eyjafjallajökull

De krant was vol
van lege luchten.

En Alain de Botton schreef een mooi stuk over een vliegtuigloze wereld.

Those who had known the age of planes would recall the confusion they had felt upon arriving in Mumbai or Rio, Auckland or Montego Bay, only hours after leaving home, their slight sickness and bewilderment lending credence to the old Arabic saying that the soul invariably travels at the speed of a camel.

dinsdag 20 april 2010

Dut

Soms zijn dutjes uiterst welkom, maar onder werktijd: dat doe je niet. En helemaal niet als je een functie hebt waarin je zeker bent dat camera's en fotografen je volgen.

Toch?

dinsdag 13 april 2010

Meer als

Tijdens het WK in Duitsland hoorden we tijdens elk reclameblok het liedje Als de dag van toen waarin Reinhard Mey onder meer zingt: 'Ik hou nog meer van jou als toen die dag'. En dat doet inderdaad een beetje pijn aan de oren, met name omdat het verder een mooi liedje is. Ik vroeg me steeds af waarom hij dat zong, want zelfs in het kader van het rijm is het mooier om 'dan' te zingen.

Toen ik vrijdag tijdens een uurtje op YouTube liedjes uit de televisieserie 't Vrije Schaep ging bekijken (qua gemoedstoestandimpuls kan ik dat iedereen van harte aanraden) kwam ik het liedje weer tegen. Stiekem hoopte ik dat zij misschien wel 'dan' zouden zingen. Maar nee hoor.

De waarom-vraag borrelde weer op, en een dag later - noem het toeval, noem het poëzie - kwam Arjan Peters in zijn column in de Volkskrant met een plausibele verklaring: 'In 1975 zong Reinhard Mey zijn lied 'Als de dag van toen', en omdat die titel keurig Nederlands is, zag de Duitse artiest het gevaar niet toen hij het refrein besloot met 'Ik hou nog meer van jou/Als toen die dag'.'

zondag 11 april 2010

100 meter

Een foto van 100 meter breed en 78 centimeter hoog van Simon Hoegsberg. Mooi.

maandag 5 april 2010

Paasliedje

Weer eens wat anders dan Daar juicht een toon, daar klinkt een stem.

Minnekunst

Iets verrassends uit de boekenkast plukken is net zoiets als nog ergens een zak chips vinden als je lekkere trek hebt, of een vrolijk (en lang niet beluisterd) liedje aantreffen in je playlist als je daar behoefte aan hebt. (Deze bijvoorbeeld)

Tijdens een telefoongesprek viel mijn oog op Minnekunst van Ovidius, een boekje dat volgens de flaptekst wordt beschouwd als het beste werk van Publius Ovidius Naso. Ik sloeg het open, vermaakte me (en degene aan de andere kant van de lijn) kostelijk en vond het verrassend actueel bovendien. Het begon bij Liefde is een soort militaire dienst.

Liefde lijkt op krijgsdienst en is niets voor slappelingen,
In het liefdeslegioen vindt de angsthaas geen emplooi.

Verderop staan adviezen op rijm met de veelzeggende titels Doe alsof zij het voor het zeggen heeft, Laat je niet betrappen met een ander, Het opwekken van jaloezie en Omgang met haar fysieke gebreken.

In Boek III richt Ovidius zich in al zijn wijsheid tot de vrouwen. Waarom? Dat vraagt hij zichzelf ook af. Onder de titel Palm ons in door verliefd te doen schrijft hij:

Buiten zinnen ga ik te ver: want waarom ren ik onbeschermd
op de vijand af en verraad mezelf door wat ik zeg?
De vogel toont zijn vangers niet hoe hij zich strikken laat,
noch leert de hinde aan de hond hij hij pijlsnel rennen kan.
Mijn belang zet ik opzij, ik maak mijn wek eerlijk af
en geef de amazonen zwaarden, al leiden die mij in het graf.

Hij adviseert onder meer over De dracht van het haar en Kleding. Overige adviezen ter vergroting van de schoonheid begint met:

Ik zou jullie haast nog zeggen: je moet okselgeur vermijden
en voorkomen dat je benen ruw zijn van de harde haren.

Naar verluidt werd Ovidius na publicatie van dit boek verbannen naar een uithoek van het Romeinse Rijk. Volgens keizer Augustus zouden zijn adviezen aanzetten tot overspel.

Een woord

Duurtlang is 1 woord met 9 letters, net als droommooi. Maar verder houd ik me graag aan de regels qua spatiegebruik. Uiteraard ben ik volgens deze toets dan ook een Spatiemeester.
In Onze Taal staat een artikel over onjuist spatiegebruik, dat vaak inderdaad gewoon een beetje grappig is. 'Rijbewijs voor zeventien jarigen', bijvoorbeeld, 'een gestolen bromfietsregister' of een workshop 'naakt model tekenen'

Het actueelste spatiegecompliceerde woord van dit moment is zonder twijfel: christelijkefeestdagdepressie (met dank aan zuslief). Wie mij voortaan rond Kerstmis of Pasen treft, hoeft alleen maar te zeggen '1 woord, 29 letters'.
Ik zal dan instemmend knikken.